kamperfoelie

Biodanza  is een vorm van dans die je gezondheid stimuleert. Het combineert muziek, beweging en emotie. Het brengt je denken, voelen en doen weer in balans.

In contact met je gevoel

Door te bewegen op de muziek, zonder te praten, word je met je gevoel in contact gebracht. Je laat de muziek binnenkomen en danst  vanuit dat gevoel  jouw dans.  Je geeft daarmee uitdrukking aan dat wat binnen in jou leeft. Biodanza is niet iets om te laten zien aan een publiek, maar om te doen in de veilige omgeving van de groep.

De opbouw van een workshop

In het begin van de workshop doen we bewegingen/dansen die vitaliteit en ritme in zich hebben, waardoor je meer in je lichaam komt. Ze versterken je identiteit.  Daarna gaan we over op langzamere, melodische dansen waardoor je lichaam kan ontspannen.  Je kan dan meer verbondenheid met de groep ervaren. Een workshop bestaat uit ongeveer 12  dansen.  Ik dans altijd eerst – kort – mijn dans. Daarna nodig ik jullie uit je dans te doen. Een workshop bij Biodanza heet een vivencia. Dat betekent ‘intense ervaring van het moment’.

Voor iedereen op allerlei muziek

Je hoeft niet goed of mooi te kunnen dansen om mee te doen. Het is voor mannen en vrouwen.  Conditie of danservaring is niet nodig. We dansen op ritmische en melodische muziek.  Klassiek, jazz, pop, wereldmuziek, er komt echt van alles voorbij !

Je maakt contact met jezelf en de ander

Er zijn dansen die je in je eentje doet (de hele groep tegelijkertijd), je danst in tweetallen of met een  groepje.  Je maakt in de oefeningen contact met jezelf en met de ander. In die contacten luister je goed naar jezelf: waar ligt je grens ? Ga je grenzen verleggen?  Welke mogelijkheden ontdek je nog meer in de dans?  In het contact met de ander is afstemming belangrijk: wat wil de ander en hoe hou jij daar rekening mee?

De groei van Biodanza sinds de jaren 60

Biodanza is in de jaren 60 ontwikkeld door Rolando Toro Araneda, psycholoog, medisch antropoloog,  en dichter uit Chili.  Hij heeft onderzoek gedaan en aangetoond dat er vijf lijnen zijn waarin de mens vervulling kan vinden: vitaliteit, creativiteit, affectiviteit, seksualiteit en transcendentie. Centraal bij Rolando Toro staan het leven en de liefde. Zijn droom was om met deze ingrediënten een systeem te ontwikkelen en te verspreiden; om de hele wereld te laten dansen ! Inmiddels wordt in meer dan 40 landen Biodanza beoefend. Biodanza kwam in 2000 naar Nederland. Er zijn in Nederland nu tientallen wekelijkse groepen en zes scholen waar Biodanza-leraren worden opgeleid.

Vijf lijnen om vervulling te vinden als mens

De vijf lijnen worden in de wekelijkse lessen verwerkt en voor alle lijnen is er speciale muziek geselecteerd. Door het versterken van deze lijnen ontwikkel je je eigen mogelijkheden:

  • Vitaliteit gaat over levenskracht,  een goede balans te ervaren tussen actie en rust.
  • Creativiteit gaat over nieuwe dingen ontdekken en jezelf te kunnen uitdrukken.
  • Seksualiteit  gaat over het ontwikkelen van  gevoeligheid, het genieten en plezier hebben.
  • Affectiviteit is het geven en ontvangen van liefde met respect en empathie.
  • Transcendentie is  eenwording met  alles: de mensheid, de natuur en het universum

Een vitaler en liefdevoller leven

Het is belangrijk om wekelijks naar Biodanza te komen, dan kunnen de veranderingen in jezelf een blijvend effect opleveren en gaan ze ook in je dagelijks leven een verandering brengen. Een paar van de effecten die je vaak ziet bij mensen die Biodanza langere tijd beoefenen:  vitaler, liefdevoller, creatiever, meer zelfvertrouwen, meer plezier, meer vrijheid ervaren, meer ontspanning minder stress, meer kunnen genieten van het moment.

logo

 

 

dans en omarm het leven